Kunststof kozijnen zijn een slimme investering voor je woning. Ze zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk en dragen bij aan een betere isolatie. Maar wat kosten kunststof kozijnen precies? En welke factoren beïnvloeden de prijs? In deze blog geven we een uitgebreid overzicht van de kosten en waar je rekening mee moet houden.

Kosten van kunststof kozijnen: Een Uitleg

Voor vaste kunststof kozijnen van 100×100 centimeter ligt de prijs tussen de €155,- en €165,-. Als je liever een kunststof kozijn wilt dat geopend kan worden, zoals een draai-kiepraam, dan liggen de prijzen rond de €235,- tot €250,- per vierkante meter. Een valraam van 100×80 centimeter kost gemiddeld tussen de €200,- en €235,-. Het is belangrijk te vermelden dat deze prijzen inclusief beglazing zijn, maar exclusief montage.

Factoren die de prijs van kunststof kozijnen pepalen

  1. Beglazing: Standaard worden kunststof kozijnen geleverd met HR++ glas, wat rond de €80,- per vierkante meter kost. Als je kiest voor HR+++ glas, dan betaal je ongeveer €120,- per vierkante meter, wat zorgt voor een betere isolatiewaarde.

  2. Arbeidskosten: Ongeveer de helft van de totale kosten wordt bepaald door de arbeidskosten. Deze variëren per specialist, afhankelijk van hun uurtarief.

  3. Extra Opties: Als je kiest voor extra's zoals veilig hang- en sluitwerk, een hor of een ventilatierooster, zullen zowel de materiaal- als arbeidskosten stijgen. Bijvoorbeeld, een ventilatierooster van 60 centimeter kost tussen de €40,- en €90,-, terwijl een hor van 60×60 centimeter tussen de €65,- en €90,- kost, exclusief montage.

  4. Voorrij- en Afvoerkosten: Vakmannen rekenen vaak voorrijkosten en kosten voor het afvoeren van oude kozijnen. Het is belangrijk deze kosten in je budget op te nemen.

Montagekosten: Wat kost het plaatsen van kunststof kozijnen?

Bij het laten plaatsen van kunststof kozijnen kun je kiezen uit verschillende opties, zoals alleen de montage of een volledig pakket inclusief sloop en binnenafwerking. Voor het plaatsen van een kunststof schuifpui of openslaande deuren zijn de kosten transparant weergegeven. Je kunt aanzienlijk besparen door zelf sloopmaterialen af te voeren of de binnenafwerking te verzorgen.

Besparen op montagekosten

Ben je handig of ken je iemand die handig is? Dan kun je besparen door zelf sloopmaterialen af te voeren of de binnenafwerking te doen. Een container huren kost bijvoorbeeld €500,-, en voor een dag montage rekenen we €480,-. Door zelf een deel van het werk te doen, kun je deze kosten verlagen.

Prijsberekening: Hoeveel kozijnen heb je nodig?

Om de prijs van kunststof kozijnen te berekenen, begin je met het meten van de hoogte en breedte van alle raamkozijnen en buitendeuren. Je kunt kiezen uit twee prijsmethoden:

  1. Prijs per Vierkante Meter: Tel de vierkante meters van alle raamkozijnen en buitendeuren op en vermenigvuldig dit met de prijs per vierkante meter. Voor kunststof kozijnen in een voorgevel van een rijtjeswoning (ongeveer 10 m²) ligt de prijs tussen de €900,- en €1.000,- per vierkante meter, afhankelijk van profieltype, kleur, glassoort, en montagesituatie. Dit geeft een goede prijsindicatie.

  2. Prijs per Kozijn: Bereken de prijs per kunststof kozijn zonder installatiekosten. Deze methode lijkt goedkoper, maar vergeet niet de montagekosten en materiaal mee te rekenen.

Conclusie: Kunststof kozijnen zijn een kostenefficiënte en duurzame keuze voor je woning. Door goed te begrijpen welke factoren de prijs beïnvloeden en door prijzen te vergelijken, kun je de beste deal vinden. Voor een exacte kostenopgave is een persoonlijk gesprek met een specialist noodzakelijk, zodat je een oplossing op maat krijgt voor jouw situatie.

Ben je klaar om de overstap te maken naar kunststof kozijnen? Vraag nu offertes aan en ontdek de beste opties voor jouw huis.

Kozijnen